2017. sze 29.

CUMYL-PeGaCIone… Miii?

írta: szúrós történetek
CUMYL-PeGaCIone…  Miii?

synthetic_cannabinoids.jpg

Ez az a „dizájner drog”, amitől –sajtóértesülések szerint- több használó görcsrohamot kapott, a földön fetrengett az egyes villamos vonalán, és többen, e szer fogyasztása miatt kerülhettek magatehetetlen állapotba a Hős utca környékén.

De tulajdonképpen mi is ez a furcsa nevű vegyi anyag?

A CUMYL-PeGaCIone (CPGC), egy új pszichoaktív szer, mely a szintetikus kannabinoidok közé tartozik. A magyarországi kábítószer lefoglalásokban először 2017 januárjában jelent meg. A szer Európában elsőként Németországban és Lettországban bukkant fel. Növényi törmeléket itatnak át ezzel a vegyülettel, így kerül a kábítószer piacra, derül ki a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ Kábítószervizsgáló Szakértői Intézete hírleveléből.

A CPGC adagjához pár száz forintért hozzá lehet jutni. Hatása, adagolása kiszámíthatatlan, de erősebb az altató és nyugtató szerekénél vagy az alkoholnál, és olcsóbb is azoknál.

2017. szeptember 25-től a CPGC is felkerült az új pszichoaktív szerek listájára, vagy is tiltott kábítószerré vált.

A kutatások és a Drogprevenciós Alapítványnál droghasználókkal végzett munkánk tapasztalatai alapján a dizájner drogok használata különösen a szegregált településeken mélyszegénységben élők között gyakori.

Az új pszichoaktív szerek minél gyorsabb „tiltó listára tétele” önmagában nem elég a dizájner drogok terjedésének megállításához, ez a telepeken élők szociális, egészségügyi, képzettségi, foglalkoztatási helyzetének javításával, a mélyszegénység felszámolására tett intézkedésekkel kell, hogy párosuljon.

Írta és összeállította: Geist Gábor

 

Amennyiben Önnek vagy hozzátartozójának kábítószer-problémája van, keressen minket bizalommal!
Drogprevenciós Alapítvány  1134 Budapest, Csángó u. 3/b.
Nyitva: Hétfő-péntek 16-19 óráig

Szólj hozzá