2017. nov 08.

Hozzátartozók

írta: szúrós történetek
Hozzátartozók

family.jpg

Néha megkeresnek szülők, akik arról kérdeznek, milyen jelei lehetnek annak, ha a gyerekük kábítószert használ? Hogy mire kell figyelniük? Hogy hogyan lehetne bizonyosságot szerezni, hogyan tudják bebizonyítani, hogy a gyerek tiltott szerekkel él?

Néha megkeresnek aggódó szülők, akik furcsa dolgokat találnak a gyerek holmija között. Néha a tanároktól vagy más szülőktől hallanak ezt-azt a szülőin. Vagy csak látták a Facebookon, hogy Zacher doktor megint az új kábítószerekről beszélt.

Nem szoktam válaszolni a kérdésekre. Helyette azt próbálom meg tisztázni, hogy mit tudnak a gyerekükről egyáltalán. Tudják-e, hogy esténként hol van? Tudják-e, hogy kik a barátai, barátnői? Hogy hogyan áll az iskolában? Hogy kicsoda is valójában? Meghallgatták-e a zenét, amit hallgatni szokott, vagy csak ordítanak vele, hogy kapcsolja le? Észrevennék-e, ha a gyerek más lenne, mint korábban volt? És hogy egyáltalán, miért éppen ezt akarják tudni róla, ha a többi kérdésre nem tudtak válaszolni?

Amit a kérdések után mondok, azt már csak kevesen hallgatják meg. El szoktam mondani, hogy csak annak lehet segíteni, aki elfogadja. Aki ott van, aki eljön érte. És azt is, hogy ha most ők jöttek el segítségért, akkor talán éppen ők azok, akiknek szükségük van rá. Nekik azt is el szoktam mondani, hogy nem tudok segíteni rajtuk, de tudom, hogy az igazán fontos kérdéseikre hol találnak elfogadható választ. A kérdésekre, melyek nem a gyerek kábítószerezésére, hanem a vele való kapcsolatra vonatkoznak. Hogy mit tehetnek, hogyan állíthatják helyre a bizalmon alapuló kapcsolatot. Hogy hogyan tudnak segíteni a gyereknek. Neki, nem rajta.

Ők, akik nem rohannak el a hippokrateszi esküt emlegetve, akik végighallgatnak, és próbálnak válaszokat találni, ők azok, akiket valamelyik hozzátartozói csoportba küldöm el.

Dr. Nagy István Miklós

Amennyiben Önnek vagy hozzátartozójának kábítószer-problémája van, keressen minket bizalommal!
Drogprevenciós Alapítvány  1134 Budapest, Csángó u. 3/b.
Nyitva: Hétfő-péntek 16-19 óráig

Szólj hozzá