2015. nov 12.

"Hol alszotok mostanában?"

írta: szúrós történetek
"Hol alszotok mostanában?"

pic_otthon.jpg

 

Ártalomcsökkentő szolgáltatást nyújtunk ügyfeleink számára: steril eszközök (fecskendő kivételével), tea, zsíros deszka, ruha, beszélgetés stb. A hozzánk járó emberek körülbelül 90%-a, a rendszeresen járók közül mindenki hajléktalan. Egyrészt azért, mert aktív injektáló szerhasználat mellett szinten lehetetlen nem hogy a lakást, de még a táskádat is megtartani, másrészt nyilván nem azok jönnek be melegedni és zsíros kenyerezni, akiknek megfelelő jövedelme van.

A hideg beálltával egyre sűrűbben tesszük fel a kérdést: "Hol alszotok mostanában?"  Ha szállót keres a kérdezett, adunk pár tanácsot, esetleg telefonálgatunk, végignézzük a szállók listáját. Azonban sokszor kapjuk azt a választ, hogy ebbe vagy abba a szállóba nem, vagy egyáltalán éjjeli menedékhelyre nem. (Ilyenkor marad a foglalt ház, sátorszerűségek vagy az utca.)

Az is gyakran panaszkodik, aki általában bent alszik. Ugyanis arról van szó, hogy rengeteg fáradt, frusztrált, különbözően szocializálódott és egyébként is különböző ember próbál megférni egymás mellett az éjjeli menedékhelyeken. A cél természetesen ezekben az intézményekben csupán a fedél nyújtása, amit teljesítenek is. Azonban aki már hosszú évek óta nem tud kikerülni ebből a körből, és minden éjszakáját így tölti bezsúfolva, igazi, megnyugtató pihenés nélkül, az belefáradhat, és akaratlanul is meggyűlölheti a többieket.

 

Épp ezt meséli egy ügyfelünk, amire én, a nagyokos szocmunkás (hogy mondjak valamit):

- Érthető, hogy így érzel. Magánszférára mindenkinek szüksége van.

Itt becsatlakozik a beszélgetésbe egy harmadik:

- Mi a magánszférát oldjuk meg a cuccal. Úgy nem érdekel.

A hajléktalanság és a szerhasználat ördögi köre. A kettő egymást generálja

 

Major Magda

 

 

Amennyiben Önnek vagy hozzátartozójának kábítószer-problémája van, keressen minket bizalommal!
Drogprevenciós Alapítvány  1134 Budapest, Csángó u. 3/b.
Nyitva: Hétfő-péntek 16-19 óráig

Szólj hozzá

drog hajléktalanság Major Magda