2015. aug 28.

Utcai munkánk margójára

írta: szúrós történetek
Utcai munkánk margójára

11224221_1012475795442884_3874687125122276874_n.jpgMit csinálunk az utcai munka során?

Olyan helyekre megyünk, ahol van drogfüggő és/vagy szexmunkás, vagy azt véljük, hogy lehet.

Utcai munkában begyűjtjük az eldobált, használt tűket és fecskendőket. Ezek általában valóban el vannak dobva, lévén bűnjelek. (Nem lenne az utcán, ha lennének ellenőrzött belövő szobák.)

Megpróbáljuk beirányítani az utcai munka során fellelt klienseket az alacsony küszöbű programunkba (Civil Ártalomcsökkentő Szociális Kontaktprogram- C.A.T.), vagy más szervezetekhez, ahol tűcsere is van. Nem gondolhatja ugyanis azt senki, hogy ha nincs tű, akkor egy függő nem fog kábítószert használni, hanem majd jól leáll. A valóságban tovább használ ugyanazzal a fecskendővel vagy máséval. Így pedig fertőzést visz be magának, amibe akár bele is halhat (szeptikus sokk), vagy HCV, HIV fertőzést kaphat, adhat át. Persze mondhatnánk, „hogy nem baj majd kevesebb drogos lesz”, de ugye mindenkinek van hozzátartozója, ismerőse vagy üzletfele? Ha vele történne ez, akkor valószínűleg más lenne a reakciója. Emellett mindenki szexszel élete egy szakaszában, és nincs a partnerre írva, hogy fertőzött. (Használjatok óvszert!!! – mindig, fix kapcsolatban is, és kocogjatok el néha szűrésre!)

Azért bóklászunk romos helyeken, koszban, mert hasznos. Begyűjtjük a tűket, amiket így már nem használ más, és nem maradnak a közterületen veszélyforrásnak. Nem szedik fel gyerekek, nem szúrják meg magukat véletlenül civilek vagy házi kedvencek. (Évente többször hívnak bennünket pánikszerűen azzal, hogy belenyúltak tűbe és most mi van? Na, az eredményre várakozó 3-6 hónapot nem kívánjuk senkinek.)

Adunk az utcán is óvszert, tiszta vizet (erős elvonás során nehéz hozzájutni), szűrőt (gyakran szennyezett vagy szemcsés a szer), kupakot (a kábítószer feloldásához használják), fertőtlenítő kendőt. Nem azért, mert szeretnénk, hogy sokan lőjék magukat, és erre sarkalljuk őket, hanem steril állapotban ezek is potenciális fertőzést megelőző eszközök. Ezzel már válaszoltam is arra, hogy miért emelkedett a droghasználók között a HCV fertőzés ezen eszközök és a kevés számú injektor hiányában.

Mi lenne még hasznos? Ellenőrzött szúrószobák létesítése. Azonban ha figyelmes volt a kedves Olvasó, akkor az, bizony benne volt a szövegben.

Varga Mónika

 

Amennyiben Önnek vagy hozzátartozójának kábítószer-problémája van, keressen minket bizalommal!       
Drogprevenciós Alapítvány  1134 Budapest, Csángó u. 3/b.                                                                              
Nyitva: Hétfő-péntek 16-19 óráig                                                                                                                      

Szólj hozzá

fertőzés ártalomcsökkentés utcai munka Varga Mónika