2015. sze 24.

Segítői lét örömeinek zöngéje

írta: szúrós történetek
Segítői lét örömeinek zöngéje

mat_tematkonf6.png

Csángó (Civil Ártalomcsökkentő Kontakt Programunk) – Drogoplex (Drogambulanciánk) vonalon beutalt betegek az OPAI (Nyírő Gyula Kórház – Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet) addiktológiai osztályán és a krízisosztályon is gyógyulnak.

Tobzódás, öröm, remény, hit, pozitív visszacsatolás – ezt kapjuk mi segítők. :)

Mit nyújtunk?

Időt, energiát, beszélgetést, étel- és ruhaadományt, támogató hátteret, újságot, ceruzát, füzetet (rajzoláshoz, napló- és levélíráshoz), tisztálkodó szereket, mosó- és öblítőszert és elfogadást, tükörtartást. Tárgyak, érzések szakmánk kavarca. Kinek mi kell...

A családok már gyakran sebzetten kihátráltak. Jó esetben vannak, és van remény a visszatérni a körükbe. Van ahol viszont nincs, mert család sincs.

Így szálltunk bele ebbe a folyamatba.

Annál nagyobb öröm, mint amikor egy több éves vagy évtizedes, a lét-nemlét határán ingadozó kliensünk moccan, és segítséget fogad el vagy kér. Annál több nincs.

Később kiderül, amiben mindenki reménykedik: van tovább. És ezeket a lépéseket megteszi... folytatja... halad.

Ekkor azt látjuk, hogy csinálja, hallgat a segítőire, a pszichiáterekre, ápolókra, nővérre, szociális munkásra, addiktológiai konzultánsra, pszichológusra.

Elfogadja, hogy a szabályok nem öncélúak, hanem érte vannak. Betartja őket. Van, hogy már Ő magyarázza az újonnan bekerülőnek. Aktívan részt vesz a terápiás foglalkozásokon.

Céljaiban meghalljuk egykori beszélgetéseinket, konzultációinkat. 

Visszajelzést kér. Lassan lehámlik a drogcsapdában vergődő lélek. 

Szinte szürreális, de kibontakozik a 40 éves tini, aki akkor vetődött bele a cuccok világába, amikor mások serdültek, de a drogozás miatt neki nem volt módja felnőni. 

Most itt az idő (szerinte is). Combos egy feladat ez... A folyamat, minden résztvevőjének, de leginkább annak, aki felvállalja esendőségét és neki fog az önismeretnek,  a frusztrációkezelésnek, a felnőtté válásnak. Motyó nélkül... RESPEKT.

Varga Mónika

 

Amennyiben Önnek vagy hozzátartozójának kábítószer-problémája van, keressen minket bizalommal!
Drogprevenciós Alapítvány  1134 Budapest, Csángó u. 3/b.
Nyitva: Hétfő-péntek 16-19 óráig

Szólj hozzá

addiktológia segítő felépülés szociális munka OPNI Varga Mónika Csángó