2015. sze 02.

Tudatosság és megelőzés

írta: szúrós történetek
Tudatosság és megelőzés

Európában 2000-2010 között több mint 70 000 ember halt meg kábítószer-túladagolásban. 2013-ban 6100-an vesztették életüket emiatt.

Magyarországon 2010-ben 17-en, 2011-ben 14-en, 2012-ben 24-en, 2013-ban 31-en haltak meg túladagolásban. A kábítószer-használattal összefüggő halálozások száma ennél jóval magasabb lehet, ezek az esetek közvetlenül a szerhasználattal függtek össze.

A túladagolásos halálesetek megakadályozásánál minden az azonnali reagáláson múlik. Ezért a leghatékonyabb megakadályozási módszerek ellenőrzött fogyasztói helyiség működtetése, a szerhasználók, családtagjaik vagy közvetlen környezetükben élők képzése, illetve a „take-home” (haza vihető) Naloxone gyógyszer.

Az ellenőrzött fogyasztói helyiségekben biztonságos, tiszta környezetben, egészségügyi szakemberek felügyelete mellett injektálnak a kábítószer-használók. Jelenleg hét európai ország üzemeltet ilyen típusú ellátó helyeket: Dánia, Hollandia, Luxemburg, Németország, Norvégia, Spanyolország, Svájc.

A kábítószer-használók, hozzátartozóik és családtagjaik az elsők általában, akik a túladagolt emberrel vannak vagy megtalálják őt. Számos élet lenne megmenthető, ha ezek a személyek megfelelő tudással lennének felvértezve a helyzet létrejöttének megakadályozásához, felismeréséhez és a megfelelő reakcióhoz.

A Naloxone az opioid túladagolás azonnali megakadályozására szolgáló szer. A „take-home” Naloxone programok során kábítószer-használóknak megtanítják, mikor és hogyan kell alkalmazni a gyógyszert, és el is látják őket vele. Ezzel az utcai és illegális belövő szobákban is csökkenthető a túladagolással összefüggő halálesetek száma.  Dániában, Észtországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Spanyolországban érhető el egyelőre ez a program.

A fenti adatok és tények megfontolandóak. A rengeteg halál jó része megakadályozható lett volna, ezért szükséges a bizonyítottan jó gyakorlatokat átvennie a többi országnak is. Magyarországon sajnos ezek közül még egyet sem alkalmazunk.

A statisztikában ők már csak számok, azonban mindegyikük elvesztése egy tragédia.

 

 

Forrás:

Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja – http://www.emcdda.europa.eu/

Nemzeti Drog Fókuszpont –  http://drogfokuszpont.hu/

Major Magda

 

Amennyiben Önnek vagy hozzátartozójának kábítószer-problémája van, keressen minket bizalommal!
Drogprevenciós Alapítvány  1134 Budapest, Csángó u. 3/b.
Nyitva: Hétfő-péntek 16-19 óráig

Szólj hozzá

statisztika megelőzés világnap túladagolás ártalomcsökkentés Major Magda